Protest mot imperialismen

Filmen Kony2012 har spridit sig som en löpeld genom internet. Den utnyttjar på en fantastiskt sätt människors empatiförmåga för att nå sitt syfte: Att göra USA:s invasioner runt om i världen populära. Den allra största delen av de som sätt filmen är unga kvinnor i 20-åldern, trots att de allra flesta filmer på YouTube ses av unga män. Kony2012 har alltså nåt ut till en helt annan målgrupp än vad som varit vanligt tidigare. En propagandistisk storseger för imperialisterna, utan tvekan.

Nordisk Ungdom valde att göra det vi kan för att försöka nyansera bilden lite. Idag samlades vi utanför Fotografiska i Stockholm, som just nu håller en utställning om Konys offer.

På platsen placerades två av grabbarna på marken, med blodiga kläder och palestinasjalar över huvudena och tomhylsor runt sig, de skulle symbolisera Obamas krigsoffer. Obama är den indoktrinerade västvärldens fredsgud, samtidigt som han en av de mest krigiska presidenterna i USA:s historia. Han har betydligt fler liv på sitt samvete än vad Kony har.

Protestaktionen förflöt otroligt bra, med många journalister och nyfikna åskådare som kom fram och undrade vad vi höll på med. Lite senare ikväll kommer vi i vanlig ordning att släppa en film, så håll utkik på vårt YouTube-konto: Etnopluralist om några timmar.

Nedan följer mitt tal som jag höll under aktionen:

För 40 år sedan var det populärt att vara emot krig. Idag försöker imperialisterna att göra krigen populära igen.

Den krigshetsande propagandan som Invisible Children saluför via kampanjen Kony2012 är inget annat än just propaganda, fyllt av faktafel och framförallt en felaktig slutsats: Om vi ska arbeta för freden kan vi inte göra det genom att starta ännu fler krig.

Att krig idag är populärt visar inte minst valet av Barack Obama som vinnare av Nobels fredspris. Obama tillåter mord på amerikanska medborgare utan rättegång, han upprätthåller Guantanamo, trots vallöften om att stänga fängelset där fångarna i vissa fall suttit i ett decennium utan rättegång. Samtidigt fortsätter den amerikanskledda ockupationen av Afghanistan, med allt vad det innebär i förlust av människors liv och frihet.

Obamas närmaste allierade Israel, förtrycker dagligen en hel befolkning, ockuperar deras land och tillåter inte de palestinska flyktingarna att återvända till sina hem. Allt detta gör de med Obamas och Amerikas välsignelse och stöd.

Om kraven på att ställa Kony inför legitima, är Obama den första som borde göra honom sällskap på åtalsbänken.

20120317-163940.jpg

20120317-164150.jpg

20120317-164226.jpg

20120317-164240.jpg

20120317-164259.jpg