Mötet om flyktingboendet

Igår var vi många oroliga, förbannade och besvikna vallentunabor som samlades i Karlbergsskolan på det öppna mötet angående flyktingboendet i Bällsta. Min bedömning är att 2/3-delar av deltagarna var skeptiska mot hur den här frågan hanterats. De applåder som kom när någon uttalade sitt stöd för flyktingboendet kom främst från det hörnet av rummet där Vallentunas politiker satt. Stämningen var stundtals mycket upprörd.

Den stora lokalen var fylld till brädden och många fick inte sittplats eftersom stolarna inte räckte till. Media från SVT, TV4 och Nationell Idag var också på plats.

Mötet visade med all tydlighet hur den svenska demokratin fungerar. Det har länge talats om politikerförakt, men under kvällen märktes istället ett tydligt folkförakt från politiker och andra makthavare.

Under den öppna frågestunden var det bara Migrationsverkets representant som gav tydliga, raka och ärliga svar. Han berättade följande:

I Sverige ålderstestas ingen och nästan inga som kommer hit och söker asyl kan styrka sin identitet. I Norge ålderstestas det dock.

1900kr/dygn är kostnaden per boendeplats. Det betyder en kostnad på ca 600 000 i månaden för hemmet i Bällsta och då är inte husköpet på nästan 5 miljoner och betydande renoveringar inräknade.

Det framkom även att mäklare räknar med att husen som ligger närmast boendet faller i pris med ca 500 000 vid eventuell försäljning. Prisen på husen i hela området faller också betydligt.

Svenskar som har arbetat hårt hela sina liv för att ha råd att bo i trygga områden där deras barn kan få en bra uppväxt är alltså de som tillhör de stora förlorarna. När de har mage att protestera möts de av förakt och hån och blir stämplade som rasister.

För mig känns det enkelt att stämpla det här som ett systemfel. Den representativa demokratin skapar klyftor mellan de som fattar besluten och de som ska leva med dem. Besluten borde självklart fattas av alla, tillsammans. Den representativa demokratin gräver själv sin grav i och med ökat politiker- och folkförakt, lösningen är en direktdemokrati där invånarna själva bestämmer hur de vill ha det i sina områden.

Det här är 2000-talets stora utmaning. Men jag är övertygad om att demokratin kommer att segra. Radikaliseringen av vallentunaborna är ett steg i den riktning.

20120327-172922.jpg

2 reaktion på “Mötet om flyktingboendet

  1. Jag skulle vilja påstå att grannvillorna blir osäljbara, och försäljningsvärdet på villorna i närområdet sjunker till botten, det blir billigt för migrationsverket att lösa in.

    Det är en ytterst liten del av husköpare som vill ha en flyktingmottagning i sin närhet med yngre män utan identitet och okänd bakgrund.

    Det är en tragedi för grannarna som nu kommer att klämmas åt från alla håll, och dessutom få leva med en ständig oro för vad det här kan dra med sig!

  2. Har du någonsin varit med om ett KRIG din förbannade idiot ? Att kräva områden som är helsvenska är ett uttryck för samma främligsfientlighet som ledde till det förra stora kriget som vi svenskar lyckades slippa – det kriget her Andra Världskriget. Släpp tramset om att villorna blir mindre värda. Dessutom vad är ett LIV värt ? har du tänkt på det någon gång, dumskalle. Det är fårskallar som du och dina likar som lägger grunden för galna norrmän som skjuter blint omkring sig och skapar grogrund för främlingsfientlighet i stil med den som SD propagerar för. Lägg ner det här nu och uppför dig som en människa.

Kommentarer inaktiverade.