Nordisk Ungdom är en naturlig del av samhället

Den 18 februari blev Fredrik Hagberg, Nordisk Ungdoms internationella kontaktperson, uppsagd från sin tjänst på Livgardet av Försvarsmakten efter att Hagbergs och Nordisk Ungdoms stöd till den ukrainska revolutionen uppmärksammats.

I Försvarsmaktens beslut pekar de särskilt ut ett stycke i det tal som Hagberg höll för aktivister från Svoboda, ett parti som nu ingår i den ukrainska regeringen.

”As a part of the progressive agenda, Swedish State Television shows information programs for the Swedish youth – 13 to 16 – on how to have sex with immigrants and disabled. These shows are also shown in school as a mandatory part of education.”

Den film som åsyftas i talet är UR:s och RFSU:s ”Sex på kartan” som riktar sig till svenska högstadieelever. Filmen anmäldes i februari 2011 av Nordisk Ungdom för barnpornografibrott.

Hagberg ska, enligt Försvarsmakten, ha uttryckt sig rasistiskt, främlingsfientligt och kränkande, men i det citerade stycket framgår det bara att Hagberg konstaterar att en film som uppmuntrar svenska barn att ha sex med invandrare har visats på SVT. Han lägger inte in någon värdering i det hela.

Av det kan jag bara dra slutsatsen att Försvarsmakten anser att det är rasistiskt, främlingsfientligt och kränkande att påpeka hur verkligheten ser ut.

Försvarsmakten har agerat överilat och närmast panikartat vad gäller avskedandet av Hagberg. För samtidigt som han sparkas för att ha berättat om en film som visats på SVT, så konstaterar ÖB:s stabschef Jan Salestrand, i tidningen Expressen, att Hagberg inte sagts upp på grund av att han är medlem i Nordisk ungdom.

”Vi har åsiktsfrihet och organisationsfrihet i Sverige och det här är inte en organisation som av Säkerhetspolisen är klassad som en säkerhetshotande organisation. Så det är absolut inte det han är uppsagd för utan det är för hans agerande vi gått på.”

Eftersom Försvarsmakten är den enskilt största arbetsgivaren bland Nordisk Ungdoms aktivister är det här viktigt att veta. Att Försvarsmakten tagit ett överilat beslut i just frågan kring Hagberg kan vi bara konstatera och beklaga.

Det ovärdiga och oproffsiga agerandet från Försvarsmaktens sida beror med all sannolikhet på en viss nervositet över Hagbergs stöd till den ukrainska revolutionen.

Nordisk Ungdoms och Hagbergs stöd till revolutionen är dock inget utslag av ungdomlig revolutionsromantik. Vi har agerat som en normal politisk aktör i sammanhanget och enbart erbjudit humanitärt, moraliskt och politiskt stöd till demonstranterna.

Försvarsmaktens beslut kommer antagligen att överklagas. Då kommer Försvarsmakten troligen inse sitt misstag. Det sista vår illa rustade försvarsmakt behöver är ännu färre soldater med en stark motivation att försvara vårt kära fosterland.

20140306-150435.jpg

På bilden syns Fredrik Hagberg utanför Högersektorns högkvarter i Kiev när han tillsammans med aktivister från Nordisk Ungdom delar ut olika typiska skandinaviska maträtter till demonstranterna.

2 reaktion på “Nordisk Ungdom är en naturlig del av samhället

  1. Hm, kommer Carl Blildt få kicken nu han också? Eller gäller det andra regler på utrikesdepartementet?

  2. Pingback: Frerik Hagberg avskedas av Försvarsmakten | Politiska betraktelser

Kommentarer inaktiverade.