SDU går på Nordisk Ungdoms linje i Palestinafrågan

I en debattartikel på aftonbladet.se går idag William Hahne och Gustaf Kasselstrand från SDU emot moderorganisationen SD och erkänner den palestinska staten. Artikeln markerar en ny utveckling för ungdomsförbundet och partiet, där taket för diskussion och debatt har höjts betydligt. Det är en välkommen utveckling i ett parti som ofta blivit anklagat för toppstyre.

Att alla folk har rätt till ett eget land är en grundläggande nationalistisk princip som inte går att frångå utan att frångå nationalismen. Det faktum att några få lobbyister inom Sverigedemokraterna har lyckats påverka partiets utrikespolitik tyder på att Sverigedemokraterna står på en otydlig ideologisk grund där kritiken om att partiet egentligen bara är ett enfrågeparti får rätt.

När nu SDU återvänder till partiets nationalistiska rötter gör de det genom en omsorg om det svenska internationella anseendet. Ett anseende som i och med att Sverige var ett att få länder i UNESCO som nekade Palestina medlemskap fick sig en rejäl törn.

Redan från starten av Nordisk Ungdom markerade vi att kampen mot imperialismen och för alla världens förtryckta folk var en av grundpelarna i vårt arbete. Vi markerade att nationalismen är internationell och att det inte finns något motsatsförhållande mellan att arbeta för det svenska folket och att arbeta för andra folks frihet. Det är glädjande att SDU nu tar efter vår linje.

4 reaktion på “SDU går på Nordisk Ungdoms linje i Palestinafrågan

  1. Pingback: Patrik Forsén: SDU går på Nordisk Ungdoms linje i Palestinafrågan :: Nordisk Ungdom | Organisationen för Sveriges ungdom!

  2. Om man jämför palestinier-jordanier och kareler-finnar så är palestinier-jordanier varandra mer lingvistiskt och kulturellt närstående än kareler och finnar. Ändå lyckades karelerna smälta in i finland. Visst är det tragiskt att en del av det som var karelskt försvann, men jämför med palestiniernas öde och vandel sedan 40-talet så är det ett pris värt att betala. Palestinierna är fortfarande tiggare och våldsverkare 70 år efter att de förlorade sitt land. Karelerna är nettobidragstagare till världen.

    Palestinierna har sig själva och de omgivande arabstaterna att skylla för sitt öde. Vart de än har flyttat så har våld och förstörelse följt i deras spår. Se när arafat försökte ta makten i Jordanien? Eller destabiliseringen av Libanon? Har det inte varit liknande i syrien? De hade alla möjligheter att bli en del av Jordanien om de hade velat.

    • Med facit i hand är det alltid lätt att se hur man borde ha gjort, även om jag inte håller med dig. De palestinska flyktingarna borde tvärtom få fulla möjligheter att återvända till sina hem.

Kommentarer inaktiverade.