Åkesson har gått på sin egen taktik

Igår skrev jag att SD och Almqvist mycket väl kan gå stärkta ur Almqvist-affären men att det berodde på hur SD:s partiledning valde att hantera det hela. Det gjorde de inte. Hantera det alltså. De lät media orkestrera det hela från början till slut. Åkesson spelade taktfast med.

Jag vet inte om det går att hantera ett sådant här ärende sämre än vad SD har gjort och det leder genast tankarna till vad som egentligen ligger bakom det hela. Hur lyckades Expressen få tag på Ekeroths film? Varför offras Almqvist så lättvindigt?

Men det här får större konsekvenser än så. För första gången kan den annars så mediaslipade SD-toppen ha trampat på sin första rejäla mina. Vem vet hur opinionen kommer att reagera på det?

Men det är Åkesson själv som bär ansvaret ifall det skulle bli fallet. De närmast bagatellartade scenerna som Expressen har visat är knappt ens värda mer än en ursäkt. Att Almqvist för 2,5 år sedan (innan riksdagsplats och noll tolerans-policy) sagt några mindre väl valda ord till en Original Gangster-sympatisör som senare grips av polisen är ingenting. Den unga damen, som uppenbarligen misstolkade hela situationen, borde däremot få en ursäkt. Almqvist borde veta bättre än att använda ett sådant språkbruk.

Åkesson verkar, som en vän uttryckte det, ha gått på sin egen taktik. Genom att lyda journalistklassen har han, i den här affären, beseglat SD:s öde. Nu finns bara reträtten kvar som alternativ. Vi får se hur långt journalisterna kan piska honom.

7 reaktion på “Åkesson har gått på sin egen taktik

 1. Knappast en tillfällighet att detta kommer dagen efter SDs rekordsiffror. Förmodligen så har man suttit och ruvat på filen ett tag på Expressen och sedan när fruktan för partiet blivit stor nog så släpptes den. Gemene man ser ju detta som en bagatell gentemot tobleroneskandaler, krogvaktsmisshandlar etc och tipset är att stormen lägger sig rätt snabbt.

 2. Så hur skulle det hanterats? Hela händelsen bekräftar tydligt de åsikter som de flesta av oss redan har. Att partiet inte är speciellt långt ifrån sina rötter i BSS m.m. En bild som Åkesson har jobbat hårt för tvätta bort, men det är inget lätt jobb när folk omkring honom springer omkring med järnrör på gatorna.

  • Det skulle hanterats som den bagatell-historia det är. En ursäkt från Almqvist till den unga kvinnan, en förklaring på vad som hänt – och varför, och sedan gå vidare. Det är bara innerstadsfolk, journalister och andra politiker som går upp i extas när någon säger babbe under ett tumult.

   • Svårt att hantera det som en bagatell när man aktivt håller på att polera ytan och precis gåt ut med med en hårdare policy. (Nej, tidpunkten för publiceringen var nog ingen slump)

    Som aspirerande politiker på riksnivå så fungerar det inte att delta i ”tumult” och än mindre att direkt uttala åsikter som partiet försöker tvätta bort. Att stjäla från byggarbetsplatser och springa omkring med järnrör på stan ses inte som ett normalt beteende. Att stolt förkunna hur bra det är att vara ögontjänare inger knappast förtroende. Dessa pojkar har inget i politiken att göra och det är ett under att de klarat sig så långt som de gjort.

    Kul med ordet babbe förresten. Själv har jag aldrig hört det tidigare och det verkar gälla de flesta ”vanliga” svenskar.

    • Du förstorar upp vad allmänheten tycker/känner till. Den absoluta majoriteten vet inte vem Almqvist är, knappt ens Björn Söder. Det här intresserar journalister som bara letat efter ett tillfälle att slita SD i stycken, och Åkesson tillåter den offfentliga avrättningen, han spelar dessutom med.

     Babbe, blatte, blading, ytis, kanacke, svarting: ”Kärt” barn har många namn, spridda i olika lokala kulturområden.

     • Allmänheten vet numera mycket väl vem Erik Almqvist är. (:

      Det är problematiskt att avända ord som ”allmänheten”. Allmänheten är ingen homogen grupp. Jag hade själv, och har fortfarande, inte någon större koll på Almqvist mer än till namnet och de aktuella händelserna. Det spelar ingen roll. Han har effektivt placerat sig i ”allmänhetens” medvetande. Många som inte är aktivt intresserade av politik välkomnar dock medias offentliga slakt av SD. Detaljerna är i stort oviktiga. Inom de egna leden verkar det finnas en stor brist av förståelse på vilket förakt det finns för SD och övriga nationlister bland de som man oftar försöker göra sig till talespersoner för.

      Babbe, blatte, blading, ytis, kanacke, svarting:
      Två ord som jag känner till sedan tidigare där. Vilket precis som du säger säkerligen har att göra med vilka kretsar man rör sig i. Almgvist visar därmed vilken kultur han är en del av och vilken kutlur som finns inom partiet.

      (Uppskattar förövrigt att anonyma kommentarer accepteras här. Allt för många som anser att avsändare är viktigare än innehåll och dessutom sorterar bort allt som är obekvämt.)

Kommentarer inaktiverade.