Nordisk Ungdom tar ett stort kliv framåt

 

Den 16 november bjöd Nordisk Ungdom in kärnaktivisterna till ett internt ”kick-off” möte för att presentera den nya logotypen och en helt ny idégrund.

Mötet var ett led i en längre förändringsprocess som i princip har pågått i två års tid. Alltsedan vårt officiella stöd till Sverigedemokraterna har en intern diskussion pågått om vilken väg vi ska välja för vår rörelse. Det känns både skönt och befriande att vi nu nåt till punkten där vi kan presentera resultatet av detta arbete.

Vår målbild samspelar med tre olika geografiska områden:

1) Skandinavien och det skandinaviska folket.

2) Norden och den frihetliga politiska tradition som har funnits här.

3) Europa som ett geopolitiskt och civilisatoriskt block.

Nyheten om idégrunden fick AFA-veteranen Mathias Wåg att välkomna oss ut ur ”identitärgarderoben”; men idégrunden ligger betydligt närmre en allmän europeisk högertradition även om den delvis genomsyras av identitära strömningar.

I och med idégrunden får den pan-nordiska tanken som vårt namn åsyftar en lättförståelig och självklar förklaring:

”Danskar, norrmän, svenskar och deras ättlingar är ett folk – det skandinaviska. Vi talar ett språk, vi delar en kultur, vi utgör en etnicitet och vi förenas av en gemensam framtid. Det skandinaviska folket är inte kopplat till någon statsbildning utan kan fritt definiera sitt eget sammanhang. Vem som är skandinav har inte med medborgarskap att göra utan det handlar istället om en identitet sprungen ur ett gemensamt förflutet. Vi är ett skandinaviskt folk och det är för skandinaverna vi kämpar!”

Nu har vi grunden som vi behöver för att på allvar bygga en skandinavisk rörelse. Det här är första steget, vill du vara med och ta nästa?

10 reaktion på “Nordisk Ungdom tar ett stort kliv framåt

 1. Trevligt. Jag antar att ni inkluderar islänningar, finlandssvenskar, färöingar och liknande folk i ”och deras ättlingar”, men varför inte göra det explicit?

 2. Utmärkt. Vi har mycket större chans att säkra en existens i denna grymma värld tillsammans med våra brödrafolk. Vi lever inte på 1600-talet, det finns inget utrymme för småaktig rivalitet oss emellan. Om NU bara kan bidra till att utveckla mer tribalistiska tankegångar bland oss skandinaver, hade mycket varit vunnet. Det är bättre att se denna värld som förlorad, och att vi har den att vinna på nytt. Låt NU utgöra spjutspetsen för en sådan ambition.

 3. ’Nyheten om idégrunden fick AFA-veteranen Mathias Wåg att välkomna oss ut ur ”identitärgarderoben”’ <– Vänta nu ett tag… Anser du det positivt att AFA klappar er om ryggen? Är det inte det värsta de kan göra?

   • Ja, om de ”välkomnar” er ut ur den garderoben. För övrigt vet jag fortfarande inte exakt vad ”identitärer” vill, men man blir ju helt klart orolig över Nationell.nu:s artiklar om det.

    • Jag vet inte om Mathias Wåg ”välkomnade” oss i ren och skär glädje; det var nog mest ett konstaterande från hans sida (om än delvis felaktigt).

     Om din främsta källa till oro är vad nationell.nu skriver vet jag inte riktigt vad jag ska säga. Ursäkta min uppriktiga dryghet nu, men hur står det till med din intellektuella förmåga egentligen?

     • Fast nu svarade du inte på frågan:

      Vad är det egentligen identitärer vill, enligt dig? För det begreppet verkar det finnas en hel del lösa definitioner på.

      Varför bytte ni inte namn till något som kan locka fler än ungdomar när ni ändå var i farten med att byta kulisser?

     • Mitt svar till Wåg var ju att idégrunden inte var identitär, som han hävdade, utan främst uppbyggd på allmän europeisk högertraditon. Identitärismen är intressant ur många perspektiv men samtidigt precis samma papperskonstruktion som alla ideologier. Vår idégrund är ett försök att skala bort det ideologiska och föra fram det äkta som går att ta på här och nu. Gemensamma beröringspunkter med identitärismen är bland annat att vi framhåller vår identitet, den skandinaviska, som det vi kämpar för i första hand.

      Ett namnbyte är alltid en krånglig historia och vi tycker att Nordisk Ungdom även passar oss i framtiden som en del i en större skandinavisk rörelse.

Kommentarer inaktiverade.